Növényi olajok helye a konyhában

A természetes alapanyagokból készült olajok olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek a szervezetünk számára nélkülözhetetlenek. Zsírsavtartalmuk miatt nagyon fontosak és szinte minden konyhában helyük van. A kukoricacsírából készült olaj növényi szterinekben szinte az egyik leggazdagabb készítmény. Sok benne az E-vitamin.

A szójából készült növényi olajok antioxidánsokban igen gazdagok. Nem szabad kihagyni a felsorolásból a repceolajt sem, amiben sok az A-vitamin. A nyers pálmaolajt sem szabad kihagyni a felsorolásból. A többszörösen telítetlen zsírsavtartalommal rendelkező olajakat kell használni a sütéshez. A növényi olajok felhasználásával készített étel sokkal zamatosabb, ízletesebb, viszont azzal is számolni kell, hogy az étel átveheti az olaj ízét.

Az, hogy ki milyen növényi olajok mellett dönt, az attól függ, hogy kinek milyen ízlése van. Nem hagyható ki a felsorolásból az olívaolaj sem. A szabad zsírsavak részarányára ebben az esetben is figyelni kell, hiszen az extra-szűz olaj 1 százalékos savassággal bír, míg a szűz olaj akár háromszor magasabb értékkel is rendelkezhet.

A hidegen sajtolt vagy finomított olaj nem tartalmaz semmiféle adalékanyagot. A szőlőmagból készült növényi olajok antioxidánsokban gazdag, így szabadgyök-megkötő hatása nagyon magas. A segítségével az étel íze sokkal telítettebb lesz. A mandulából készült növényi olajok nemesített jelleggel rendelkeznek. Linol- és olajsav tartalma magas. A fent említett készítmények mindegyike online is megvásárolható.



A weboldal használatának folytatásával Ön elfogadja a cookie-k használatát További információk

A cookie beállítások ezen a weboldalon "cookie-k engedélyezve" beállításon vannak, hogy a lehető legjobb böngészési élményt nyújthassuk Önnek. Ha Ön folytatja ennek a weboldalnak a használatát anélkül, hogy megváltoztatná a cookie beállításokat, vagy az alábbi "Elfogadom" gombra kattint, akkor Ön hozzájárul a fentiekhez.

Bezárás